Duurzaam bouwen blijft populair

De trend duurzaam bouwen blijft voortduren. Zo wordt er voor 2015 ook een groei verwacht in de bouw van duurzame woningen of het verbouwen tot een duurzamere woning. Ondanks de crisis heeft de trend ervoor gezorgd dat vele woningen duurzamer zijn geworden. Een grote reden voor de trend is het woningmarktakkoord uit 2013.

Woningmarktakkoord

Begin 2013 kondigde de tweede kamer en woningakkoord aan. Hiermee zouden de werkzaamheden in de bouw gestimuleerd worden. Door het akkoord zouden er meer huizen gebouwd gaan worden. Ook energiebesparing zal bevorderd worden met het akkoord. In het akkoord staat opgenomen dat de btw op de arbeidskosten in de bouw tijdelijk verlaagd werden naar 6%. Daarnaast kwamen er extra subsidies vrij voor het energiezuiniger bouwen van huizen.

Resultaat

Na de aankondiging van het woningakkoord zijn er in hetzelfde jaar bijna 300.000 huishoudens overgegaan tot een verbouwing naar een energiezuinige woning. Door het grote succes besloot de regering begin 2014 het akkoord met een jaar te verlengen. De btw verlaging geldt tot medio juli 2015.

Duurzaam bouwen

Het vermoeden gaat dat het succes van 2013 zich verder ontwikkeld. Wanneer je geïnspireerd raakt door van het duurzaam bouwen, is het verstandig eerst contact op te nemen me de gemeente. Samen met de gemeente kan er gekeken worden wat de mogelijke subsidies of specifieke duurzaamheidsleningen zijn.

Interesse in bouwopleidingen

Door de toename in huizenbouw en verbouwingen is de werkgelegenheid in de bouwsector toegenomen. Ook wordt verwacht dat de toename doortrekt naar 2015 en 2016. Ook stijgt de interesse in bouwopleidingen als timmerman, metselaar en tegelzetter.

Leave a Reply

  

  

  


*